Team Pro4u – Finska mästare Class C

Under helgen avslutades Open Finnish ORC Championship / Baltic Offshore Week (BOW) i Helsingfors efter tre dagars kappsegling. Totalt var det 28 båtar som tävlade i två klasser och vi tävlade i klass C med 17 båtar. Helgen bjöd på strålande sol och fint badväder med oftast lätta vindar som gjorde att arrangörerna tyvärr inte fick till alla de planerade racen.

Efter bra segling lyckades vi vinna kappseglingen och blev finska mästare i klass C!

– Riktigt kul att vi kunde vinna och det var lite speciellt för mig att vinna finska mästerskapen för mig som ålänning. Vi har haft bra och rolig segling och lärt oss massor, säger Thomas Tennström focktrim.

Totalt under BOW fick vi 7,2 poäng i de fyra racen med serien: 1, 2, 1,2 och 3 (havsracet räknades upp med 1,2).

– Det har varit speciellt att trimma här och vi har haft massor av vindskjuvning vilket gjort att vi fått ha ganska extrema trim med massor av twist ibland och ingen alls ibland. Det som varit väldigt värdefullt är att båten har så bra instrument och det har hjälpt oss bekräfta att vi trimmat rätt. Vi tror att flera av de andra båtarna inte trimmade om så mycket som vi gjorde och då tappar man fart, säger Sven Eriksson stortrim.

Vi gratulerar också de övriga båtarna på pallen i klass C, Salona 37 RAMDATA och X37 Xanadu.

Teamet som seglat BOW från vänster på bilden är:

  • Thomas Tennström, focktrim
  • Peter Thorwid, taktik
  • Zacharias Kraft, keyboard
  • Sven Eriksson, stortrim
  • Hugo Christensson, mast
  • Patrik Forsgren, rorsman & skeppare
  • Emil Forsgren, fördäck
  • Roger Nilson, strategi
  • Anders Björk, spinnakertrim

– Vi tackar arrangörerna av BOW och banorna, informationen och resultatrapportering mm har fungerat bra och man har försökt göra det bästa av situationen med bristen på vind. Prisutdelningen var också något extra när vi fick stå högst upp på prispallen och sjunga svenska nationalsången samt att det var fina priser vi fick, säger Zacharias Kraft keyboard.

För att summera ville vi få en tävling med många båtar och bra konkurrens innan Tallinn VM i augusti och tyvärr kom nu inte de estniska båtarna men trots detta blev det en för oss bra regatta med bra träning för teamet, flera nya lärdomar samt att vi fick segla i liknande vatten som det kommer bli på VM.

– Roligt och bra att vi har haft Roger Nilson med under BOW som strateg och att ha honom med oss i teamet med den enorma erfarenhet han har tror vi kommer ge oss fördelar. Perfekt att vi kommer att ha Roger med oss även under VM och samarbetet med Roger fungerar väldigt bra, säger Peter Thorwid taktik.


– Vi har haft två en bra vecka med fina transporter, en heldags träning innan och sedan kappsegling under BOW. Vi har lärt oss många saker och formkurvan går stadigt uppåt. Vi glada över att kunna vinna kappseglingen och det känns bra inför vårt stora mål denna säsong som är VM i Tallinn. Vår nästa tävling blir nu Gotland Runt och roligt att vi kan segla det i år igen efter att det mesta kappseglande ställts in förra säsongen, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

Läs mer om Team Pro4u här: https://swe88.se https://www.facebook.com/Pro4uSailRacingTeam

Text: Anders Björk trim
Foto: BOW