Dags för finalseglingar i Offshore DH VM i Lorient

Efter en superinsats av Anna och Martin under elimineringsseglingen fredag-lördag där det svenska laget kom på en andraplats bakom det vinnande franska laget är det dags för finalseglingar.

Elimineringssegling 2 startade i tuffa förhållanden men avslutades i snällare väder. Däremot valde den tekniska kommittén att protestera på 3 båtar för olika typer av förseelser kopplade till plombering av utrustning och nödutrustning ombord. Den vinnande franska båten fick 5 minuters tidstillägg men var fortfarande etta. Den spanska båten fick 15 minuters tidstillägg då det befunnits att deras nödvattensäck var nästan tom trots att plomberingen var intakt och slutsatsen troligen varit att de valt att segla utan nödvatten ombord under seglingen vilket givetvis inte är OK!

Vädret på Biscaya är lite stökigt så programmet pekar nu på en start kl 11 på måndagen. Intentionerna verkar vara en bana som tar dryga 24 timmar att segla och att båtarna ska vara i mål mellan kl 11 och 14 på tisdagen.

Starten kommer sändas live här:

https://www.youtube.com/live/9xbafgS2QHI?si=MLluwKqZmJ4cQF0V

Båtarna är utlottade och Anna och Martin seglar båt nr 20. Det är 10 båtar i finalen och följande länder deltar:

Nu håller vi alla tummar och tår för att det ska gå superbra för det svenska laget i finalen.

Tracking av seglingen finns på https://www.lorientgrandlarge.org/fr/evenements/offshore-double-handed-world-championship/cartography.