Team Pro4u Europamästare i havskappsegling!

Team Pro4u, en First 36.7 segelbåt från Stockholm med Patrik Forsgren som skeppare tävlande för KSSS vann i helgen Klass C i ORC EM i havskappsegling som gick i Gdansk Polen 24-29 juli.

Tävlingen innehöll ett offshore race samt fem stycken inshore race med kryss/läns, dvs totalt sex deltävlingar. Totalt deltog 82 båtar på EM och i klass C där Team Pro4u tävlade, var det 40 båtar från 9 nationer som deltog. Team Pro4u lyckades väl och efter att man fått räkna bort en delsegling hade man serien 1, 1, 3, 1 och 3,5 med en total poäng på 9,5.

Team Pro4u vann två klasser, dels vann man hela Klass C i EM där även icke amatörbåtar deltog och dels vann man klass C för amatörer som kallas Corinthian.

  • Jag är fantastiskt nöjd att vi lyckades vinna EM och denna tävling har varit vårt teams stora målsättning denna säsong. All vår träning, förberedelser och planering har gett resultat och det känns mycket tillfredsställande. Teamet som seglar ihop nu är ett riktigt bra gäng och vi trivs väldigt bra ihop och vi har alla en lärande attityd där vi hela tiden försöker förbättra oss som seglare och båten och det en framgångsfaktor för oss, säger skeppare och rorsman Patrik Forsgren.

Seglingarna i Polen har delvis haft tufft väder med hällregn i flera dagar och vågor och en del vind avslutades den sista dagen i propaganda väder med sol, frånlandsvind och runt 10 knops vind. När sista dagens seglingar började var teamet tvungna att prestera bra och man lyckades i första seglingen ta ytterligare en spik och efter det fanns bara en konkurrent som kunde hota segern och i sista racet höll man lite bevakning på den båten och placerade sig på en fin delat tredje plats.

  • Förhållandena under sista dagen var ganska lika de som vi har i Sverige och vi kunde hitta rätt väg i dem ganska svårt vindskiftena under hela banan och sedan har vi haft en fantastiskt bra en båtfart under hela EM och gjort mindre misstag än våra konkurrenter, säger Peter Thorwid taktiker.

Tvåa i klass C kom Estniska Arcona 340 Katarina II på 14 poäng totalt och trea kom Estniska NM38S Sugar 2 på 30 poäng.

Team Pro4u’s besättning som vann klass C i ORC EM:

Patrik Forsgren, skeppare och rorsman

Anders Mårtensson, trim

Johan Tuvstedt, trim

Anders Björk, trim

Oskar Hellblom, keyboard

Oskar Sömermaa, mast

Joakim Hoppe, fördäck

Peter Thorwid, taktiker

 

Alla resultat från EM (samtliga klasser).

http://orceuropeans2017.com/results/

Läs mer på:

https://swe88.wordpress.com/

https://www.facebook.com/Pro4uSailRacingTeam/