Göteborg Open Sea Race 2020

Team Farrgo vann havskappseglingen, och ”line honours” gick till Progressiva Sail Racing.

Det blev även i år mycket vind och en del regn när det var dags för racet. Starten gick i halvvind och sen blev det kryss ut mot Trubaduren för att runda Vinga, det var mycket sjö och den första sträckan bjöd på utmaningar. Efter rundningen på väg upp mot Hätteberget blev det lugnare och seglarna slog ut rev och en del bytte segel. Över till Skagen blev det kryss igen och senare ett vindvrid som påverkade de som kom senare i fältet. När Skagens rev var rundat innebar sträckan ner till bojen nordost om Läsö svaga halvvindar men även ett område näst intill utan vind. Fältet som fram till dess varit ganska samlat, med undantag av Progressiva, delades upp när en del fastnade i ”vindhålet”. Sista delen av racet bjöd på undanvindar upp mot Trubaduren igen.

Vi hade inför 2020 gjort flera förändringar. Havskappseglingen gick fem veckor tidigare i år och med ny bana. Ytterligare en nyhet var satsningen på live-tracking av racet via satellit, något vi som med facit i hand definitivt vill fortsätta med. Det gör havskappsegling i den mån det är möjligt till en ”publiksport” och både intresserade och seglare kan i efterhand titta på racet också. Planerna var att ha en middag på kvällen före racet, och en gemensam frukost på Seglarkrogen före start. De nya idéerna får vi ta med oss till nästa år, för till följd av Covid-19 genomfördes tävlingen helt utan sociala arrangemang. Prisutdelningen kommer därför också att hållas senare i höst.

Det känns extra roligt i år att vi kunde genomföra Göteborg Open sea Race på ett bra sätt. Vi var länge osäkra på om vi skulle lyckas få de tillstånd som krävdes, och om vi kunde anpassa racet till rådande omständigheter utan drastiska förändringar t ex i form av bana endast på svenska vatten.

Racet kan spelas upp på TracTrac >>

Göteborgs Quinnliga Segelsällskap arrangerar racet. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten, återskapa traditionen med ett offshore race här i Göteborg och bidra till att få fram fler kvinnliga havskappseglare .

Vill du ha en personlig kontakt:
Kerstin Holmberg, Seglingsledare för Göteborg Open sea Race, 0708-439767
Helena Carlgren, Projektledare i GQSS, 0706-381147