Nu är det dags för SM i Distanskappsegling för fullcrew i Lerkil

SM i Lerkil till helgen: ”Riktig seglarfest”

Lokala medaljhopp på plats när eliten gör upp i SM utanför Kungsbacka.
– Starter och målgång blir precis utanför marinan, säger Peter Elfstrand, tävlings-
ledare.

Nu till helgen smäller det. Först var det tänkt som en regatta med målsättning att inom ett par år få SM-status. I våras kom dock beskedet att det blir SM redan första gången Lerkils båtsällskap arrangerar mästerskap i distanskappsegling.
– Vi är först ut med att arrangera den här typen av SM-tävling, säger tävlingsledare Peter Elfstrand.
Mästerskapet går av stapeln den 26-28 augusti och innebär tre dagars tävlingar, där första dagen blir ett race på cirka sex timmar. Banan dras längs kusten och man seglar på så kallade fasta märken. Start och målgång ligger precis utanför marinan i Lerkil, vilket innebär en publikvänlig tävling där totalvinnaren koras under söndagen.
– Distanskappsegling som svenskt mästerskap är helt nytt. Bankappsegling avgörs på några timmar, medan havskappsegling innebär att båtarna är ute i flera dygn. Så dels fyller vi ett mellanrum här vad det gäller att arrangera ett SM i en distans som inte funnits i mästerskap tidigare, men det blir även en tävling som lätt kan följas av en intresserad publik. Man kan med fördel ta med sig fika och picknick och slå sig ner på klipporna i Lerkil, säger Peter Elfstrand.
Totalt är 19 båtar anmälda till mästerskapet som är en så kallad full crew-tävling. Bland de lokala favoriterna syns i startlistan bland annat namn som Anders Dahlsjö, som nyligen tog ett VM-guld i Gotland runt-tävlingarna. Dessutom finns hemmaseglaren och medaljhoppet Oscar Bergstrand med på en av båtarna.
– Sedan har vi bland många andra från den svenska eliten Per Lindell som är tongivande inom hela rörelsen, samt meriterade Peter Gustafsson som driver blur.se, Sveriges största sajt för kappseglare, berättar Peter Elfstrand.
Hel helg med kappsegling
Besättningarna anländer under torsdagen, och på fredag förmiddag klockan 10.30 går första starten. Tävlingarna pågår sedan med varierande distanser och upplägg under lördagen och söndagen.
– Det blir tält och after sail för de som seglar och deltar i tävlingen. Det kommer att finnas mycket att titta på och hela tanken är att vi ska ha väldigt kul – de som seglar, vi som arrangerar, och alla som kommer för att umgås och titta på, säger Peter Elfstrand.
För media och fotografer kommer det att finnas möjlighet till plats på följebåt.
Kontakt:
Peter Elfstrand, tävlingsledare. 0708-442569
Kerstin Holmberg, seglingsledare. 0708-439767
För mediafrågor och anmälan till plats på följebåt – kontakta pressansvarig senast torsdag 25/8: Daniel Blomqvist – 0704-873707