ORCs AGM för 2019 klart – VM i Havskappsegling kommer till Östersjön 2021

Idag togs de formella besluten under ORCs årsmöten, all information ligger på vår AGM huvudsida

Ur svensk synvinkel var våra submissions/motioner framgångsrika, 2 av dem gillades av ORC och vi kommer framigent att få större vikt av havskappsegling jämfört mot banseglingar under Europamästerskap. ORC kommer också delegera till sin tekniska kommittée att flytta gränsen mellan klass A och B så att vi inte splittar likadana båtar typ Xp44 i olika klasser.

2021 kommer VM i Havskappsegling hållas i Tallin, första eller andra veckan i augusti. Mer information finns på Estniska här

ORCs årsmöte på Bermuda

Gör en kort sammanfattning av vårt årsmöte på Bermuda, för er som vill fördjupa er i detaljer så ligger alla protokoll på SHFs hemsida.

Vi ligger kvar på runt 10 000 certifikat spridda på 43 länder runt om i världen vilket gör oss till den största handikapregeln.

Nytt till nästa år är ett DH cert, där du kan konfigurerar din båt för mindre besättning och samtidigt ha ett cert för full besättning, detta med två mätbrev för samma båt har inte varit tillåtet innan och jag tycker att det var ett klokt beslut att öppna upp för detta.

Vi har haft ett VM i Kroatien med 109 startande från 17 länder.

Vårt EM i Oxelösund med 70 deltagare från 7 länder var mycket lyckat vilket borgar för att vi kan få förtroendet att arrangera fler mästerskap i framtiden.

Framtida mästerskap

  • VM 2020 i New Port USA 25/9-#710
  • VM 2021 i Estland Tallin i augusti
  • EM 2020 i Italien Capri 15-23/5
  • EM 2021 kommer att bestämmas under januari
  • Vi har startat upp ett samarbete med OMA för att kunna utfärda mätbrev för flerskrovsbåtar.

Något som kommer att underlätta för oss seglare är att VPPt som du kan köpa på Sailor service nu äntligen kan importeras direkt in i program som Expedition.

Årsmötet var relativt välbesökt trots att det ännu en gång låg långt ifrån Europa och röster höjdes för att vi ska ha våra möten i Europa och bara skicka en delegation till World Sailings möten. Både World Sailing och ORCs ledning tycker att det är viktigt att samordna mötena men frågan kommer att komma upp igen.

Mätetals mässigt kommer det att bli en liten skillnad till nästa år mindre än 0,5 %.

Igen ni som vill grotta ner er i tekniska detaljer så finn alla protokoll på SHF och ORC hemsida.

/Thomas Blixt