SHF och SSF i tätt samarbete om VM i Offshore Shorthanded Mixed 2020

SHF och SSF uppmuntrar till att satsa på Shorthanded Mixed!

I samband med att World Sailing nu beslutat om att Offshore Shorthanded Mixed kommer att vara OS klass till 2024, vill vi från Svenska Seglarförbundet (SSF)  tillsammans med Svenska Havskappseglingsförbundet (SHF) beskriva våra tankar hur vi ser på saken och våra planer framöver.

En framgångsfaktor samt vår viktiga gemensamma svenska målsättning är att bygga bredd och långsiktighet i klassen Shorthanded Mixed. Detta vill vi göra på olika sätt. Dels uppmuntra fler att ta steget att segla med mixed besättning och dels att få fler arrangörer att ha en Shorthanded Mixed klass på sina event. Klassen kommer också att få SM-status 2021, som kommande OS klass 2024.

Bildresultat för offshore shorthanded mixed"

World Sailing har nu kommit med mer information om vad som gäller planerna för VM i Offshore Shorthanded Mixed 2020 och eventuellt kval kopplat till VM:et. Det är antalet intresserade nationer som avgör om det blir kval till VM:et eller inte, något som vi inte har fått information om i dagsläget.

Den officiella kommunikén från World Sailing ligger här: https://usercontent.one/wp/shf.nu/wp-content/uploads/2019/12/2020-Offshore-Worlds-Information.pdf

Sverige/SSF har fått möjlighet att anmäla en besättning till ett VM, alternativt en Europeiskt kvalplats, om antalet intresserade nationer blir för stort. Antalet VM-platser på ett europeiskt kval är inte klart utan kommer att beslutas utifrån intresse och antalet deltagande nationer per kontinent.

SSF har anmält till World Sailing att Sverige önskar en VM plats, alt en kvalplats och betalat en pre-entry fee om €2500 för att säkerställa bästa tänkbara möjlighet för att ett svenskt lag ska kunna delta i VM 2020.

SSF och SHF vill tillse att den besättning som vi vill vara med och kvalificera sig, har bästa möjliga förutsättning att delta framgångsrikt på kommande VM och eventuella kval.

Förutsättningar för att lyckas tror vi kommer ur:

 • Bredd i klassen Shorthanded mixed (Offshore men även inshore..)
 • Ambition
 • Förutsättningar/hårt jobb
 • Ekonomisk möjlighet att delta

SSF och SHF kommer inom kort att definiera ett antal kriterier för att möjliggöra för alla intresserade och kapabla besättningar att signa upp och delta i uttagningsarbetet för att skicka den bästa svenska besättningen till VM / VM kvalet.

Beroende av när och om det blir ett europeiskt kval, så kan uttagning ske vid olika tillfällen.

Några kriterier kan komma att utgöras av:

 • Tävlingsresultat säsongen 2020 i specifika regattor för det specifika laget
 • Tävlingsresultat säsongen 2019 i shorthanded regattor
 • Andra meriter

 

För säsongen 2020 finns nedanstående prioriterade Offshore Shorthanded Mixed regattor:

 • Kiel – 2020-05-21 Yacht Club Strande, Baltic 500 Challenge
 • Marstrand – 2020-05-20 Baerum Seilförning, Skagen Race 2-hand mixed, om möjligt, speciell anpassad bana.
 • Oxelösund – 2020-06-01 OXSS, Raymarine 2Star, om möjligt, speciell anpassad bana.
 • Stockholm – 2020-06-28 KSSS, Gotland Runt
 • Göteborg – 2020-07-04 GQSS, Göteborg Open Sea Race

SSF kommer så snart vi vet förutsättningarna att kommunicera beslutade kriterier och förutsättningar för möjligheten att delta i VM i Offshore Shorthanded Mixed 2020.

SSF villl med sin långa erfarenhet specifikt lägga vikt vid att skapa bredd för klassen/seglingsinriktningen Offshore Shorthanded Mixed för att kunna vara konkurrenskraftiga över tid i klassen internationellt. Vid ett stort intresse från svenska seglare kommer förbundet känna tillförsikt i att vi får ett eller flera  konkurrenskraftiga svenska lag vid kommande internationella regattor, kval och mästerskap!

Huvudfokuset för er som är intresserade kommer att vara att delta och visa framfötterna i de seglingar ni kan delta i och

Intresseanmälan för att signa upp dig och ditt lag för intresse att segla VM i Offshore Shorthanded Mixed 2020 ligger här: https://forms.gle/PrGZ2Z4nh7y66RV96