Svenskt Distanskappseglingsmästerskap Fullcrew under SRS

2022 utlyses det andra svenska distanskappseglingsmästerskapet under SRS i Lerkil 25-28:e augusti!

I augusti 2022 smäller det. Då arrangerar Lerkils Båtsällskap en helg med Svenskt distanskappseglingsmästerskap. Start och mål blir utanför marinan, och förhoppningen är att inom några år få regattan klassad som SM-tävling.
– Det är första gången den här typen av mästerskap arrangeras i Sverige, säger tävlingsledare Peter Elfstrand.

Den 25-28 augusti 2022 blir det seglarfest utanför Kungsbacka. Då arrangerar Lerkils Båtsällskap ett mästerskap i distanskappsegling som ett första steg i ambitionen att etablera en tävling med SM-status i Lerkil.
– Det blir ett så kallat Svenskt distanskappseglingsmästerskap 2022 där vi seglar på fasta sjömärken i skärgården. Vi fick en förfrågan från Svenska Havskappseglingsförbundet om vi ville arrangera tävlingen. Förhoppningen är att vi ska kunna få en riktig SM-status 2024, förklarar tävlingsledare Peter Elfstrand.
Kappseglingen kommer att dels ha en tävlingsklass, men även en öppen klass där i båda fallen SRS* handikappsystem gäller. Exakt hur banan dras kommer att avgöras av rådande väderutsikter. Vid hårdare väder kan det bli mer inomskärs, medan det vid andra förhållanden kan komma att bli mer segling på öppet hav. Sträckan är dock tänkt att dras på sådant sätt att de tävlande båtarna är ute i omkring sex timmar.
– Distanskappsegling är en vanlig tävlingsform i SRS-segling, men som mästerskap är det nytt. Så just den här typen av mästerskap har inte arrangerats tidigare, och därför ser vi att vi fyller ett mellanrum här. Bankappsegling avgörs på några timmar, medan havskappsegling innebär att båtarna är ute i flera dygn. Här blir det en kappsegling på sex timmar, plus minus lite tid, berättar Peter Elfstrand.
Samtidigt vill arrangörerna trycka på att det blir en ovanligt publikvänlig tävling.
– Start och målgång är tänkt att ligga precis utanför marinan och badplatsen där det finns fina klippor att hålla till på och se när båtarna far iväg eller kommer in för målgång.
Dessutom planeras en hel del aktiviteter på land i samband med regattan. Tält med mat och dryck kommer att finnas, och på kvällarna blir det after sail.

– Det kommer att bli en riktig seglarfest med riktig seglarmat och alla är välkomna, även alla som inte seglar. Det kommer att finnas mycket kul att titta på, och hela tanken är att vi ska ha väldigt kul – de som seglar, vi som arrangerar, och alla som kommer för att umgås och titta på, säger Peter Elfstrand.

Anmälan och inbjudan via Sailarena på:
https://www.sailarena.com/sv/se/club/lbs/svenskt-distanskappseglingsmasterskap-2022/